Skip to content

“Hij heeft vannacht weer niet geslapen”

Tijdens mijn vakantie was de pijn erger geworden. Plotseling, zonder aanleiding. De praktijkondersteuner van de huisarts was op huisbezoek geweest en had de ergotherapeut ingeschakeld. De ergotherapeut was geweest, maar had niks voor hem kunnen betekenen. De pijn bleef aanwezig en minderde niet.

Als ik aan mijn collega’s vraag waar de pijn dan precies zit, blijkt het in zijn bil te zitten. Vreemd, hier had ik hem nooit eerder over gehoord. “Hij heeft vannacht weer niet geslapen”, zegt de collega die er dezelfde ochtend nog is geweest. Ze vraagt me of ik naar meneer toe kan gaan, om te zien of ik nog een oplossing kan bedenken.

Tijdens het huisbezoek ga ik dieper in op de hele situatie: ik vraag naar het eetpatroon, hoe het gaat met slapen, of hij zijn medicatie wel goed inneemt en hoe het met zijn partner gaat. Tijdens het gesprek begint hij te huilen. De pijn zit hem hoog. Hij kan er niet meer van slapen, eten gaat stukken minder, de suikerwaarde in zijn bloed schommelt ontzettend en hij is opvliegend naar zijn partner toe. “Niks lijkt te helpen”, zegt hij snikkend. Ik vraag hem op bed te gaan liggen en vraag hem om de pijnlijke plaats aan te wijzen. Hij wijst, ik duw. Hij verschiet en roept het uit van de pijn.

Voor mij is het duidelijk: het is spierpijn. Ik bel de huisarts en vraag om een verwijzing naar de fysiotherapeut. Daarnaast vraag ik om een sterkere pijnstiller in pleistervorm. De huisarts is gelukkig snel overtuigd van de noodzaak en zorgt ervoor dat alles in gang wordt gezet. Ze vraagt me of ik de bijwerkingen in de gaten wil houden, omdat aan de pleisters een hele waslijst aan bijwerkingen zitten.

Twee dagen later bel ik hem op om te vragen hoe het met hem gaat. Ik hoor aan zijn reactie dat hij vrolijk is. Hij lacht, zegt goed geslapen te hebben. Tijdens de eerste dag heeft hij wel wat last gehad van de bijwerkingen, maar nu voelt hij zich weer helemaal prima. “Deze week gaat de fysiotherapeut me nog masseren”, zegt hij, “ik ben er zo blij mee, vooral met dat ik weer goed kan slapen”.

Vanuit mijn opleiding wist ik al dat pijn een groot probleem is, zeker bij ouderen. Daarnaast wordt pijn vaak niet adequaat behandeld, waardoor het langer en heviger dan nodig aanwezig blijft. Door hierop in te springen en hierop door te vragen, kwam ik erachter wat er aan de hand was en kon de juiste behandeling gestart worden. Met als gevolg een zeer tevreden en dankbare client.

Heb je na het lezen van mijn blog toch kriebels gekregen om te gaan werken of een keer mee te lopen in de (thuis)zorg? Super!

Neem eens een kijkje op de website met de actuele vacatures in de mooiste en meeste huiselijke sfeer van Brabant: Werken in de (thuis)zorg.

No comments yet

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: