Skip to content

‘Ik ga ‘m halen!’

Afgelopen week stond bij veel van onze cliënten in het teken van de griepprik. De griepprik, voor zowel veel ouderen als voor zorgverleners een jaarlijks terugkomend ritueel. Automatisch volgt in de media een discussie over het wel of niet vaccineren; sommigen ervaren bijwerkingen van de griepprik, anderen hebben nergens last van. Jaarlijks krijgt 1 op de 10 mensen griep, en overlijden er in Nederland naar schatting 2700 mensen door de griep (RIVM, 2018).

Ook dit jaar krijg ik van veel zorgvragers de vraag of ze zich wel moeten laten vaccineren tegen de griep, zo ook van mevrouw X. Ze vraagt wat ik zou doen in haar geval. Zij, bijna 90, mobiel met rollator, ongeveer 45 kilogram zwaar en af en toe wat vergeetachtig: een kwetsbare oudere bij uitstek. Ik vertel haar de voor- en nadelen van de griepprik, de risico’s van de griep zelf en de gevolgen die dit kan hebben voor haar gezondheid. Aan het eind van het gesprek adviseer ik haar om het ook met haar huisarts te bespreken. Echter, ze geeft aan dat dit niet meer nodig is: ze is overtuigd, ‘ik ga ‘m halen!’, zegt ze.

Een paar dagen later kom ik terug bij haar, we kijken samen in haar agenda wat er die dag op het programma staat. Dagelijks nemen we met haar de agenda door om haar zo structuur te bieden. In de agenda zie ik het staan: de griepprik.

In onze ‘wijk’, gemeente Bladel, haalt gelukkig ruim 57% van de ouderen boven de 60 jaar de griepprik (Rijksoverheid, 2017). Haal jij ‘m ook en zorg je er hiermee voor dat anderen geen griep kunnen krijgen?

Voor meer info over de griep in Nederland zie: RIVM.

 

Heb je na het lezen van mijn blog toch kriebels gekregen om te gaan werken of een keer mee te lopen in de (thuis)zorg? Super!

Neem eens een kijkje op de website met de actuele vacatures in de mooiste en meeste huiselijke sfeer van Brabant: Werken in de (thuis)zorg.

Foto: © Natasja de Vries

One Comment Post a comment
  1. Joke #

    Klasse Jelle dat je mensen kan laten inzien wat voor hen in dit geval een griepprik belangrijk kan zijn. 👍

    26 oktober 2018

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: