Skip to content

‘Ik kwam niet binnen bij meneer’

De rapportage van de vorige avond beloofd niet veel goeds: ‘Ik kwam niet binnen bij meneer. Hij riep van achter de voordeur dat ik weg moest gaan. Hij gaf aan niet te geloven dat ik van de thuiszorg was.’, lees ik. Ik zie het beeld al voor me: een angstige en boze man achter de voordeur, met de deurklink stevig omklemd met zijn hand, roepend naar mijn collega.

Sinds enige jaren is de man bekend met dementie. Hij is dit echter al lang vergeten. Net als het douchen, de medicijnen, welke dag het is en het ergste: dat zijn vrouw al jaren geleden is overleden. Regelmatig komt hij hierop terug en komt dan tot de conclusie dat zijn vrouw net is overleden. Het is een trieste gewaarwording, een man die continu geconfronteerd wordt met de dood van zijn vrouw.

Ik bel aan. Vandaag lukt het me wel; ik mag binnenkomen. In de kleine keuken pak ik een stoel en ga aan tafel zitten. We nemen samen de krant door, waar hij in aan het lezen was. Opeens wordt hij geïrriteerd. Ik schuif mijn stoel wat dichterbij en vraag wat er aan de hand is. ‘De krant licht me op! Ze sturen continu de krant van een paar dagen geleden op!’, zegt hij. Als ik goed kijk, zie ik dat hij de datum bovenaan de pagina’s heeft doorgestreept en, naar eigen zeggen, heeft verbeterd. Ik maak de keuze om mee te gaan in zijn verhaal en vertel hem dat het me vervelend lijkt om telkens de verkeerde krant te krijgen. Het feit dat de krant van vandaag onderop de stapel kranten aan de andere kant van de tafel ligt, laat ik buiten beschouwing. Hij vraagt of ik de krant wil bellen voor hem, hij wil een klacht indienen. Ik vertel hem dat ik dit overmorgen voor hem ga doen, omdat het vandaag zaterdag is. Hier is hij tevreden mee en hij bedankt me. Ik mag gaan. Hij heeft het nog druk, hij moet namelijk de krant nog verder lezen.

Ik loop naar mijn auto en kijk door het raam. Hij heeft de televisie aangezet en is de krant vergeten, net als mijn bezoek aan hem.

 

Heb je na het lezen van mijn blog toch kriebels gekregen om te gaan werken of een keer mee te lopen in de (thuis)zorg? Super!

Neem eens een kijkje op de website met de actuele vacatures in de mooiste en meeste huiselijke sfeer van Brabant: Werken in de (thuis)zorg.

Foto: © Natasja de Vries

No comments yet

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: