Skip to content

‘Oh wat leuk, een man!’

Kwart over zeven, ik loop rustig de oprit op. De voordeur staat al op een kier open. Ik loop naar binnen en klop op de tussendeur. Een vrolijk ‘kom maar hoor!’ volgt. Ik doe de deur open en zie een grote woon-/eetkamer met aan de eettafel een oude man. ‘Oh wat leuk, een man!’, begroet hij me. Het is niet de eerste keer dat ik een reactie krijg omdat ik een man in de zorg ben, maar dit maakt het natuurlijk altijd een extra leuk bezoek. Ik stel me voor en kijk in het zorgplan wat er precies moet gebeuren: douchen. Hij geeft aan dat hij prima kan vertellen wat er moet gebeuren, en dat ik het zorgplan maar links moet laten liggen. Ik loop, achter de rolstoel van de man aan, het gangetje richting de badkamer in.

Tijdens het douchen geeft de man duidelijk aan wat hij zelf kan en waarin ik hem kan helpen. Aan het eind van het douchen, wil de man dat ik de douchekop op zijn gezicht richt en met een luid proestgeluid wast hij zijn gezicht. Dit ritueel herhaal ik nog een keer en dan is hij tevreden. Ik ondersteun hem met afdrogen en met het aantrekken van de bovenkleding. De onderkleding aantrekken verloopt anders dan ik ben gewend, omdat de man een amputatie van het onderbeen heeft gehad. Ik kniel voor hem neer en laat hem zijn ene been in de broekspijp doen. Hierna zeg ik, uit automatisme, ‘kom maar op met dat andere been!’. Ik besef direct dat dit de verkeerde opmerking was bij de man en met het schaamrood op mijn kaken kijk ik omhoog, in zijn lachende gezicht. Gelukkig, hij kan er net als ik om lachen.

Maanden later geef ik een interview aan Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), waarin ik dezelfde anekdote vertel. Samen met de man las ik het interview nog eens door en lachten we nog eens om de fout dat ik had gemaakt. Een klein foutje, dat meteen een band schepte.

 

Heb je na het lezen van mijn blog toch kriebels gekregen om te gaan werken of een keer mee te lopen in de thuiszorg? Super, je bent altijd van harte welkom!

Neem eens een kijkje bij op website met de actuele vacatures in de mooiste en meest huiselijke sfeer van Brabant: werken in de (thuis)zorg.

 

Foto: © Ron Hendriks

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: