Skip to content

‘Ze kan haar arm niet meer bewegen’

Ik werk vandaag een dag vanuit huis, om de administratie in alle rust bij te kunnen werken. ‘De administratie’: verslagen van studenten die ik van feedback mag voorzien, een aantal zorgplannen bijstellen en voor een project allerlei zaken op papier zetten. Af en toe zo’n dagje vind ik helemaal niet erg, zeker niet als ik dat vanuit thuis kan doen.

De telefoon gaat. Een collega is net weg bij een vrouw die we nog geen jaar in zorg hebben. Ze wil toch even overleggen: tijdens het douchen viel op dat ze ene arm niet goed kon bewegen, en de vrouw vertelde ook dat ze niet zo goed uit bed kon komen die ochtend. Ik vraag mijn collega of de vrouw haar arm wel omhoog kon houden en gelukkig heeft mijn collega dit getest: mevrouw kon dit niet. ‘Telkens als ik haar arm pakte en recht vooruit hield, viel haar arm weer naar beneden’, geeft ze door. Oef, dat is geen goed teken. ‘Had ze een afhangende mondhoek?’, is mijn vervolgvraag. Gelukkig was dat niet zo. Uit de medische voorgeschiedenis weet ik dat ze niet alleen meerdere hersenbloedingen had gehad, maar ook dat ze kanker heeft. Verschillende scenario’s schieten door mijn hoofd. Het risico op een nieuwe hersenbloeding is hierdoor aanwezig. Evenals het risico dat de kanker zich heeft uitgezaaid richting de hersenen. Ik hang op met mijn collega en besluit de huisarts in te schakelen. De huisarts volgt mijn beredeneringen en gaat bij de vrouw langs.

Een uurtje later belt de huisarts me terug: de vrouw kon nu haar arm wel omhoog tillen, maar niet vasthouden en de kracht in de arm was een stuk minder dan normaal. De vrouw wil niet meer naar het ziekenhuis voor controle, en de huisarts besluit verder geen behandeling te starten. Ik vraag de huisarts om een verwijzing naar de ergotherapeut, zodat die met de vrouw kan oefenen in het gebruik van de aangedane arm. Terwijl de huisarts de verwijzing op papier zet, bel ik de ergotherapeut en we spreken de volgende dag samen af bij de vrouw.

De volgende dag ben ik aanwezig bij het consult van de ergotherapeut aan huis. Samen beoordelen we de armfunctie, het valgevaar en welke aanpassingen er nodig zijn in het huis. De ergotherapeut geeft de vrouw een aantal tips om makkelijker uit bed te kunnen, waardoor ze hierin geen hulp nodig heeft van de thuiszorg. Voor de thuiszorg is dit fijn, er is immers niet zomaar een plekje in de eerste uren van de route beschikbaar. Daarnaast is het voor de vrouw nog fijner: ze is niet afhankelijk en kan zelf, met behulp van haar man, uit bed komen. Dit sluit goed aan bij haar wens: zo lang mogelijk zelfstandig en thuis blijven. De ergotherapeut overhandigd een boekje met oefeningen die ze kan doen met haar arm en hand, om zo de kracht en de bewegelijkheid te verbeteren. Ook geeft de ergotherapeut tips aan mij, over hoe we met de vrouw kunnen oefenen met haar armfunctie terwijl we de zorg uitvoeren. Het zijn kleine trucjes, die we gewoon tijdens de zorgmomenten kunnen toepassen: laat haar zichzelf wassen met juist de aangedane hand, niet met de goede hand. En ze mag voortaan het washandje uitknijpen met haar aangedane hand, waardoor ze ook de kracht in deze hand kan trainen. We proberen het meteen en we zien dat ze al heel snel, onbewust, haar andere hand gebruikt. Als we haar hierop wijzen, gaat het goed. Mits ze haar aandacht er goed bij houdt.

In de weken daaropvolgend trainen we met haar, en we zien dat de functie van haar hand en arm verbeteren. Soms is het lastig: dan vergeet ze haar aangedane kant te gebruiken en als we haar hierop wijzen, is ze boos op zichzelf. Aan de andere kant is ze trots op hoe ze vooruit gaat en raakt ze juist meer gemotiveerd als de oefeningen goed lukken. Oefenen is niet altijd makkelijk, maar het helpt haar om vooruitgang te zien.

Heb je na het lezen van mijn blog kriebels gekregen om te gaan werken of een keer mee te lopen in de (thuis)zorg? Super!

Neem eens een kijkje op de website met de actuele vacatures in de mooiste en meeste huiselijke sfeer van Brabant: Werken in de (thuis)zorg. 

No comments yet

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: