Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Naast mijn werk in loondienst, werk ik al enkele jaren als zelfstandig ondernemer. Eerst sporadisch, maar sinds anderhalf jaar vast één dag per week. De afgelopen periode ben ik daardoor tegen alle perikelen van een ondernemen aangelopen. Van boekhouding en BTW-aangifte doen, tot niet betalende debiteuren en bedrijfsverzekeringen. Zaken waar ik niet voor ben opgeleid en waar ik ook weinig kennis en kunde in had. Gelukkig is op het internet veel informatie te vinden voor (startende) ondernemers.

Ik schreef afgelopen jaar een missie en visie voor mijn eigen onderneming, om zowel voor mezelf als voor partners inzichtelijk te maken waar ik voor sta. Toen ik me hierin verdiepte, kwam ik regelmatig het begrip ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ tegen.


Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt in dat organisaties rekening houden met mens, milieu en maatschappij bij de keuzes die ze maken. Consumenten vinden het steeds belangrijker dat bedrijven een bijdrage leveren aan een betere wereld.


Ook ik kan me helemaal vinden in het leveren van een bijdrage aan een ‘betere wereld’. In het verleden ben ik meermaals in verschillende derdewereldlanden geweest en heb daar gezien hoe de gezondheidszorg tekort schiet door gebrek aan financiën, scholing, bekwame zorgverleners en toegankelijkheid. Dit doet me beseffen hoe bevoorrecht we zijn met de zorg die we in Nederland kennen en hebben. Ook hier is de zorg niet optimaal en is er zeker nog ruimte voor verbetering, maar vergeleken met andere landen hebben we het goed.

Ik wil graag op een maatschappelijk verantwoorde manier ondernemen en ervoor zorgen dat ik, met wat ik doe, niet alleen impact maak op de zorg in Nederland, maar ook op plaatsen waar dat nóg harder nodig is. Vanaf dit jaar ga ik daarom ieder jaar vijf procent van de gemaakte winst doneren aan een goed doel. Ik zocht naar een specifiek goed doel dat aansluiting had op mijn missie en visie, waar ik achter stond en dat direct impact maakt op de gezondheidszorg in een derdewereldland. Het doel dat ik hiervoor heb gekozen is stichting SKB4Gambia; een stichting die zich richt op het op vrijwillige basis opereren van patiënten, ondersteunen van de wondzorg, technische ondersteuning en training aanbieden in het Kanifing General Hospital te Serekunda. (KGH). Een team van vrijwilligers uit het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk probeert gedurende missies van twee weken hulp bieden in dit Gambiaanse ziekenhuis. De Achterhoekse artsen, verpleegkundigen en technische mensen hopen samen met de directie en de werknemers van dit ziekenhuis de kwaliteit van zorg te verbeteren. Indien financieel mogelijk, wil de stichting het KGH voorzien van apparatuur en materialen.

Een prachtig doel, dat deze financiële steun vast en zeker kan gebruiken om impact te maken in Gambia!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: