‘Hij gaat niet vooruit, maar juist achteruit’

Het is een sneu gezicht: een oude, kleine man in een groot bed. Hij ziet bleek. Ondanks de hitte, ligt hij tot aan zijn kin onder de deken. Als ik de deken terugsla. zie ik dat zijn bed doorweekt is van het zweet. Hij braakt al een aantal dagen op rij. Daarnaast heeft hij last van diarree. Eten en drinken gaat moeizaam. Zijn dochter probeert hem continu aan te sturen om te eten en te drinken, wat nauwelijks effect heeft. Hij valt af en voelt zich beroerd. Het is duidelijk dat hij dit niet lang meer vol kan houden. Zelf zegt hij ook dat het niet goed meer gaat. Ik bel de huisarts en vraag haar om advies. Ze schrijft medicatie voor en geeft aan dat als het erger wordt, we haar moeten terugbellen.

Twee dagen later, in het weekend, kom ik weer bij de man. Zijn dochter gaf een dag eerder aan dat ze zag dat hij wat vooruit ging. Echter zie ik nu het tegenovergestelde: hij gaat verre van vooruit en ik vind hem er slechter uitzien dan twee dagen eerder. Zijn huid is slap, zijn gezicht is bleker dan voorheen en ook zijn hartslag is nu onregelmatiger. Ik overleg telefonisch met de dienstdoende huisarts. De huisarts geeft aan dat hij meteen langs komt.

De dienstdoende arts komt in volledige isolatiekleding de woning binnen. Ik heb alleen mijn handschoenen aan en vraag me af of ik ook niet in isolatiekleding binnen had moeten gaan. De betreffende man heeft geen hoestklachten of andere verschijnselen die passend zijn bij het Covid-19-virus, enkel koorts, diarree en braken. Dit zou in theorie op Covid kunnen wijzen, maar die kans is wel minimaal.

De conclusie van de arts is duidelijk: de man moet naar het ziekenhuis. Hij heeft een fikse infectie en heeft snel vocht nodig, om te voorkomen dat hij uitdroogt. Ook schat de huisarts in dat de kans dat de man Covid heeft in als klein, en trekt zijn beschermde kleding uit. De man laat het gedwee over zich heen komen. Hij is blij dat hij naar een plaats kan waar hij nog beter geholpen kan worden dan thuis.

In het ziekenhuis blijkt de man inderdaad een flinke infectie in de buik te hebben. Via het infuus krijgt hij vocht en antibiotica, en binnen een paar dagen gaat het al een stuk beter met de man. Zijn hartslag is regelmatiger en hij oogt alweer een stuk opgewekter en minder bleek.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: