‘De juiste zorg op de juiste plek’

De man in kwestie ging al enige maanden flink achteruit ten gevolge van kanker. Hij zit inmiddels in het palliatieve traject, wat inhoudt dat genezing niet meer mogelijk is en we alles op alles zetten om de man zo comfortabel mogelijk te maken. De zorg die wij verlenen is erop gericht dat de man zo veel mogelijk energie overhoudt voor leuke dingen waarvan hij nog kan genieten. Het wassen en aankleden iedere ochtend kost hem namelijk zoveel energie dat hij de rest van de dag niet veel meer waard is. Daarom helpt de thuiszorg hem hierbij.

Plotseling zien we dat de man veel meer moeite krijgt met plassen. Hij houdt duidelijk vocht vast en de hoeveelheid urine die hij per keer uitplast is minimaal. Hierdoor ontstaat het vermoeden dat er in de blaas iets niet goed is. De huisarts schrijft voor dat we een katheter plaatsen, zodat we kunnen zien of er dan wel voldoende urine geproduceerd en uitgescheiden wordt. De katheter moet twee weken blijven zitten, waarna we gaan proberen om de katheter te verwijderen en te zien hoe het plassen dan gaat. Eigenlijk wil de arts voor de zekerheid die dag nogmaals een eenmalige katheter inbrengen om te controleren of hij zijn blaas helemaal leeg plast. Een alternatief hiervoor is een scan in het ziekenhuis. Beide geen goede opties: de katheter brengt het risico van infectie met zich mee en een tripje naar het ziekenhuis kost de man een hele middag, inclusief de nodige energie, om nog maar te zwijgen over de kosten van een ziekenhuisbezoek hiervoor.

Omdat ik in een organisatie werk waarbinnen we ook verpleeghuiszorg bieden, bedenk ik me dat het best mogelijk is dat we een mobiele blaasscanner hebben staan in het verpleeghuis. Ik bel ze op en vraag dit na. Inderdaad: de scanner staat op de afdeling en kan ik best een half uurtje lenen. Uit de scan blijkt dat er geen noemenswaardige hoeveelheid urine achterblijft in de blaas, wanneer ik deze scan. Hierdoor hoeven we niet nogmaals een katheter in te brengen.

Een win-winsituatie: de huisarts, cliënt en ik zijn blij met hoe we de zorg hebben geregeld. De kosten voor de scan thuis zijn minimaal ten opzichte van de kosten van het ziekenhuis en de cliënt kan gewoon thuis blijven. Ideaal. De juiste zorg op de juiste plek.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: